Laptop vásárlási útmutató: 10 tipp ahhoz, hogy biztosan jó laptopot válassz

hogyan válassz laptopot

Hogyan válassz a piacon lévő több száz laptop közül, ha nincs nagy szakértelmed? Itt van pár tipp, ami segíthet ebben.

A laptopok nagy előnye a hordozhatóság, viszont a hátrányuk abban rejlik, hogy kevésbé fejleszthetők, módosíthatóak, mint például az asztali gépek.

Sokan úgy döntenek, amikor laptop vásárlásra kerül a sor, hogy belőnek egy adott árkategóriát és abban a kategóriában a legdrágább laptopot veszik meg, valamelyik ismert gyártótól, hiszen mivel drága, és ismert márka, biztos, hogy jó lesz. De mi van akkor, ha a gép nem tudja azt amit te szeretnél, vagy esetleg teljesen másra tervezték?

Lehet, hogy a képernyő vagy a billentyűzet nem fog tetszeni, vagy esetleg nincs rajta olyan port, amire szükséged lenne.

Sajnos itt nem teheted meg azt, hogy kicseréled a billentyűzetet, vagy a monitort mint egy asztali gépnél.

A fent említett okok miatt érdemes elgondolkoznod azon, hogy mire is szeretnéd használni a vásárolni kívánt gépet, mielőtt még kifizetnéd.

Ebben a cikkben végig foglak vezetni azon, hogy mikre érdemes odafigyelned, illetve milyen laptopot érdemes választanod.

1.Válassz méretet

laptop kijelző méretek

Az első és nagyon fontos dolog, amire laptop vásárlásnál érdemes odafigyelned, az a méret.

A laptopokat általában képernyő átmérők szerinti kategóriákba szokták sorolni, amit szinte biztosan mindenhol inch-ben fogsz látni (Pl. 15,6″ , 17″). Ez azért van, mert a képernyő nagysága nagyban befolyásolja a laptop vázának a méretét is, tehát minél nagyobb a képátlója egy laptopnak, annál nagyobb váz kell, amibe belefér.

Egy 17 inches laptop tökéletes lehet munkára és játékra is egyaránt, illetve a kényelmes gépelés érdekében ezekbe a notebookokba nagyobb billentyűzetet is szoktak szerelni, ám ez azzal jár, hogy sokkal nagyobb, vaskosabb és nehezebb lesz, mint példáúl, egy 13-inches laptop vagy ultrabook.

A gamer laptopok általában ebbe a kategóriába tartoznak, míg elméletileg laptopok, gyakorlatilag a hordozásuk már annyire nem könnyen megoldható.

Meg kell fontolnod, hogy sokat fogod-e magaddal cipelni a notebookot vagy inkább csak otthon, az asztalon fogod használni.

Ha sokat utazol és hordozod a laptopot, akkor érdemesebb egy kisebb, 13 inches modellt választanod a könyebb súly és hordozhatóság miatt.

Ha pedig inkább otthon használod a gépet és nem sokat viszed el az asztaltól, akkor érdemes egy 15-17 inches notebookban gondolkozni.

2. Képernyő felbontás

A képernyő mérete még nem minden, oda kell figyelned a felbontására is. Általában a minimum felbontás, amivel a laptopok érkeznek az az 1366 x 768 pixel, ami az általános tevékenységek elvégzésére teljesen tökéletes, sőt akár két egymás mellett megnyitott ablakban is tudsz dolgozni, hiszen a mai weboldalak többsége már mobil barát, ezért teljesen a képernyő mérethez igazodik.

A kisebb képernyőjű laptopoknál a nagyobb felbontás nem mindig jelenti azt, hogy több minden fér el a képernyőn. Azonban az igaz, hogy a nagyobb felbontásnak köszönhetően sokkal jobban olvashatóak lesznek a szövegek, illetve élesebbek az ikonok!

Ha nem tudod, hogy mekkora képernyőre van szükséged, látogass el egy boltba és próbálgass ki pár kiállított notebookot.

3. Forma

asus transformer book

A legtöbb laptop még mindig a tradicionális kagyló kialakítással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a képernyő a billentyűzetre és a touchpadre csukódik, azonban itt is vannak újítások.

Néhány notebook megőrizte a szokásos formát, viszont érintőkijelzőt kapott, ami hasznos lehet ha rajzolni, vagy zenét készíteni szeretnénk, illetve vannak olyan gépek, amelyeknek a kijelzőjét teljesen a laptop aljáig ki lehet hajtani, ezáltal gyakorlatilag tabletté válik az eszköz.

Ilyenek például az Asus Transformer notebookok.

Ezeknek az újításoknak azonban megvan az ára és általában az ilyen laptopok sokkal drágábba kerülnek, ezért nem mindig érdemes mellettük dönteni, kivéve ha specifikusan olyan feladatokra szeretnénk használni őket, amelyekre ki lettek találva.

4. Billentyűzet

A billentyűzet formáját és nagyságát nagyban befolyásolja a laptop mérete. Általában numpad csak a nagyobb laptopokon szokott lenni, azon belül sem olyan gyakori.

A billentyűzetnél amire érdemes figyelni az a kényelem. Néhány laptopon kényelmetlen írni, mivel a műanyag ház miatt túlságosan benyomódik a klaviatúra ha gépelünk, ezáltal sokszor félreütünk.

Itt is az ajánlom, hogy menj be egy boltba és próbálgass ki többfajtát, hogy megtudd melyik a számodra legkényelmesebb.

5. Touchpad

A fent említett igaz a touchpadre is. Mivel ez a második dolog, amit a legtöbbször használni fogsz a laptopon, fontos, hogy kényelmes és jól működő legyen. Sajnos nagyon sok laptop touchpadje szörnyű.

Vannak amelyek pontatlanok, vagy nem érzékelnek rendesen. Azonban vannak olyanok is, amelyek már több ujjat is érzékelnek.

Ha nem szereted a touchpadeket, akkor még mindig él az a lehetőség, hogy egy USB-s egeret csatlakoztass a számítógéphez.

6. Portok

laptop portok

Egy laptopon fizikailag kevesebb hely van, ahova portokat lehet rakni, ezért egyértelműen kevesebb port van rajtuk mint egy asztali pc-n. Emiatt érdemes odafigyelned, hogy a választott laptopodon legyen elég port.

Van olyan laptop amelyen csak 2db USB port található, ami azt jelenti, hogy ha bedugsz egy USB-s egeret, és mondjuk egy nyomtatót, de mellette a telefonodról is szeretnél adatot másolni, akkor már ki kell húznod valamit.

Érdemes olyan laptopot választani, amin legalább 3db USB port van, lehetőleg egy USB-C,  HDMI kimeneted és egy port a hálózati kábelnek.

Ha ultrabookokat nézel, akkor észre fogod venni, hogy nincs rajtuk Ethernet port. Ez azért van, mivel ezek a laptopok a hordozhatóságra vannak optimalizálva, és olyan embereknek van tervezve, akik sokat utaznak, ezért nekik teljesen elegendő a WIFI.

7. Teljesítmény

Valószínűleg most már van egy kép a fejedben, hogy a laptopod külseje hogyan nézzen ki, ezért itt az ideje a benne lévő dolgokra koncentrálni.

Először kezdjük a RAMmal. Ha csak nem egy nagyon olcsó laptopot keresel, akkor legalább 4 GB legyen benne, így nem kell majd azon aggódnod, hány böngésző tabot nyitsz meg egyszerre. Ha videót, képet szeretnél szerkeszteni a laptopon akkor legalább 8 GB RAMra lesz szükséged (Egyébként a legtöbb középkategóriás laptopban már ez az alap mennyiség).

A processzort kiválasztani ennél sajnos bonyolultabb. Legalább egy Intel Core I3 legyen a gépben, ez könnyen megbirkózik az irodai munkával, böngészéssel. Ha esetleg játszani szeretnél, vagy valami komolyabb munkát végeznél a gépen, akkor érdemes a Core I5 ben gondolkodni, ha pedig nem gond a pénz, akkor olyan laptopot vegyél amelyben Core I7 van, ez minden feladattal meg fog birkózni.

Figyelj oda, hogy ezekből a processzorokból több fajta létezik, tehát érdemes odafigyelni!

Természetesen vannak AMD processzorral rendelkező gépek is, itt legalább egy AMD A8 vagy AMD A10 processzorra szükségünk lesz a jó élmény érdekében.

8. Grafikus Kártya

A legtöbb laptop a processzorba épített grafikus chipre támaszkodik, amit ha Inteles gépről beszélünk “Intel HD Graphics”-nek hívnak. Ez a gyengébb játékokat alacsony felbontáson futtatni tudja, de ha komolyabban szeretnél gamelni akkor érdemes egy dedikált videókártyával rendelkező laptopot választanod. Mindenképpen érdemes utánaolvasni az adott dedikált videokártyáknak is, illetve teszteket nézni róluk.

9. Akkumulátoridő

A méret és a súly mellett ennek is mérvadónak kell lennie, ha sokat szeretnél a laptopoddal utazni. Mivel nem mindig sikerül olyan vonatra felszállni, amin van konnektor, ezért fontos, hogy meddig bírja a laptop egy töltésről.

Általában a kisebb, gyengébb laptopok tovább bírják, mint a nagyobb társaik, mivel ezekben kisebb teljesítménnyel rendelkező hardverek vannak.

10. Tárhely

A legutolsó pont a tárhely. Csak úgy mint egy asztali gépnél, egy SSD sokkal gyorsabbá teheti a laptopodat, szóval érdemes már alapból olyan laptopot nézni amiben SSD van.

Arra oda kell figyelned, hogy a kisebb laptopokban csak egy HDD-nek van hely tehát érdemes olyan modellt választani, amiben legalább 500GB-os HDD van elhelyezve.

A nagyobb laptopoknál van lehetőség a bővítésre, viszont ahhoz szét kell szerelni a gépet, amit nem ajánlok, kivéve ha van tapasztalatod ilyen téren.